Jill’s Yoga verhaal: Just Breathe

1 Mei 2024

Jill’s Yoga verhaal: Just Breathe

Gisteren volgde ik een ademles bij Yogapoint Nijmegen. Dat klinkt wat vreemd natuurlijk, les krijgen in ademen. Als er iets is dat wij mensen níet hoeven te leren, is dat het. Ademen is zo’n beetje het enige dat we zelf kunnen, al vanaf de dag van onze geboorte.

Tot je erover gaat nadenken. Dan gaat het mis; je gaat te jachtig ademhalen, of juist te langzaam, en je kunt je nergens anders meer op focussen. Daarom is een les waarbij iemand je leidt en begeleidt bij wanneer, hoe en hoe vaak je in en uit ademt juist zo interessant. Er zijn duizenden filmpjes en podcasts over Pranayama (adembeheersing), maar na het bekijken of beluisteren hiervan moet je het alsnog alleen doen.

Tijdens deze les doe je het natuurlijk ook alleen, maar weet je je omringd door mensen die met je meedoen. Een uur lang met zijn allen met de ogen dicht, onder een warme deken en met kalmerende muziek op de achtergrond. Je wordt geleid, hoeft niet na te denken – juist niet! – en enkel te doen wat de docent, die je slechts hoort, zegt. 

Heel snel in en uit ademen door de neus waarbij alleen je middenrif in kleine schokjes op en neer gaat, of juist je longen met een diepe haal via je mond volzuigen alsof je onder water vandaan komt en naar adem snakt, zijn twee voorbeelden van de verschillende typen ademhalingen die je uitvoert tijdens deze les. In drie sets met daartussen steeds een pauze. Als je je ademhaling, de belangrijkste bron van energie, verandert, zeker op zo’n intense manier, reageert je lichaam daarop. Ik wil niet te veel uitleggen, want het is juist zo interessant om te ervaren wat het met jou doet, het is voor iedereen uniek. 

Op mij had het een heel bijzonder, haast bizar effect. Ik kreeg het warm, toen koud, had tintelende vingers en voelde me daarna heel zwaar, alsof iemand me de aarde in drukte, maar wel comfortabel. En op het laatst leek het zelfs alsof de helft van mijn lijf er überhaupt niet was. De eerste impuls is om te reageren, je te bewegen of overeind te komen. Maar het mooie is juist om gewoon te blijven liggen, niet na te denken over wat er gebeurt maar alleen te voelen. Wat volgde op al die vreemde lichaamsgewaarwordingen was een zeldzaam diepe ontspanning, eentje die ik zonder begeleiding niet voor elkaar krijg, misschien zelfs niet als ik slaap.

Jill is naast fervent yoga-beoefenaar een ex-neurowetenschapper die het roer heeft omgegooid om ‘schrijver te worden’. Ze werkt aan een roman en om zich wat meer op te warmen in het schrijven en haar persoonlijke yoga-ervaringen te delen, verschijnen er vanaf nu blogs van haar hand op de website van Yogapoint Nijmegen.

Deze blog is niet bedoeld om in ingewikkelde Sanskriet termen uit te leggen wat yoga is – daar is voldoende over geschreven maar als een persoonlijk en hopelijk toegankelijk verslag, voor newbies, voor ervaren yogi’s, voor iedereen met een interesse in (het beoefenen van) yoga.


Blog & Nieuws

Openingsactie wegens succes verlengd: 35% korting op Onbeperkt Yoga Membership

Om de opening van onze nieuwe studio Yogapoint de Vasim te vieren bieden we 35% korting op een Onbeperkt Yoga Membership! De actie is verlengd tot 15 mei.

Begin 2 weken Yoga tijdens de mei vakantie voor 14,-

Nog nooit bij Yogapoint geweest? Probeer nu tijdelijk 14 dagen voor 14 euro.

Frank

Workshop Breathwork & Yoga Nidra door Frank op 26 Mei

Stap de diepte in met intensieve ademhaling technieken, waaronder de invloedrijke Wim Hof-methode, voor een transformerende reis. Yogapoint Members krijgen 10% korting!

Binnenkort: Bryce Delbridge Weekendworkshop

Tijdens deze weekendworkshop duik je diep in het aanpassen van jouw yogabeoefening, het afstemmen van je houding en het verbeteren van je gezondheid. Dit legt de basis voor Asana waardoor je jezelf kunt ontwikkelen in de diepere aspecten van yoga.

Jill’s Yoga Verhaal: Just Breathe

Gisteren volgde ik een ademles bij Yogapoint. Dat klinkt wat vreemd natuurlijk, les krijgen in ademen. Als er iets is dat wij mensen níet hoeven te leren, is dat het. Ademen is zo’n beetje het enige dat we zelf kunnen, al vanaf de dag van onze geboorte. Tot je erover gaat nadenken…

Meer blog & nieuws >

Is Yoga helemaal nieuw voor jou?

Is Yoga helemaal nieuw voor jou?

Of je nou beginner bent of al meer gevorderd, bij Yogapoint ben je welkom, precies zoals je bent.

Wil je graag weten hoe je kunt beginnen met Yoga? We helpen je graag op weg!

Blijf op de hoogte en ontvang een gratis yogales naar keuze

Schrijf je hier in en ontvang een gratis yogales naar keuze. Met onze nieuwsbrief ontvang je als eerste updates over speciale aanbiedingen, nieuwe evenementen, workshops en yoga inspiratie. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.

* verplicht

Heb je verder nog vragen?

Bekijk onze FAQ of neem gerust contact met ons op.

We zijn hier om je te helpen en kijken ernaar uit om je binnenkort bij Yogapoint Nijmegen te zien. 

Yogapoint Nijmegen – Centrum
Van Welderenstraat 29
6511 LP Nijmegen

info@yogapoint.nl
+31 6 24343469
yogapoint.nl