Jill’s Yoga verhaal: Know Thyself

1 Juni 2024

Jill’s Yoga verhaal: Know Thyself

Dat het lichaam de score bijhoudt, zoals ik in een vorige blog zei in de titel, die ik met trots overnam van een fantastisch boek, geldt niet alleen voor het doen van de yogaposes en om zes uur zonder na te denken over je fijne dekbed en of je misschien wil blijven liggen gewoon op te staan en naar YogaPoint te wandelen.

Ik ben erg cognitief, iemand die graag leert, van feitenkennis en weetjes houdt, opgeleid als wetenschapper. Spiritualiteit is daarom een term die me altijd een beetje deed huiveren. Maar nu ik bijna twee jaar vrij stabiel elke dag yoga beoefen, is het niet iets wat ik nog kan negeren. Of je het spiritualiteit noemt doet er niet zoveel toe. Introspectie, naar jezelf kijken, je gevoel kennen, dichter bij jezelf komen, innerlijke zelfreflectie – er zit vast iets tussen waar je je net als ik wel comfortabel bij voelt.

Een vreemde bijkomstigheid van het beoefenen van Ashtanga, is dat ik letterlijk beter heb leren voelen. Heb ik honger? Ben ik moe? Wil ik vandaag wel of niet met deze of gene afspreken? Doe ik iets omdat het van me verwacht wordt of omdat ik het zelf wil?

Men zegt wel eens dat gevoelens of emoties waar je liever niet te dichtbij komt opgeslagen liggen in je lichaam. Als dat zo is, wonen de mijne in mijn borstkas, en in mijn schouders, zonder huur te betalen. De eerste keer dat ik (met veel hulp!) opstond uit Urdvha Dhanurasana (in andere vormen van yoga ook wel Chakrasana en in alomtegenwoordige en mijn optiek wat denigrerende benaming “het bruggetje”) en weer achterover terug omlaag ging, de zogenoemde dropback, wist ik niet wat me overkwam. Ik liet me, maar half bewust van wat ik aan het doen was, leiden. Tijdens de eindontspanning lag ik plots te huilen als een baby. Dat was blijkbaar al meer mensen overkomen. Mijn fijne, veilige groep reageerde dan ook met veel begrip en ruimte. De cognitieve Jill ging dit natuurlijk toen ze eenmaal bedaard was thuis opzoeken. Ik las op een andere yogablog online dat het hart boven je hoofd plaatsen, wat in deze houding letterlijk gebeurt, je kwetsbare ik naar buiten laat komen. Als dat niet spiritueel klinkt…

Maar ik geloof dus dat ik dat ervaren heb toen, en dat had ik niet gekund of gedurfd zonder Frank (en niet te vergeten Loes, en Bart, en Janneke, en Niels, en Dana, en Sjir etc.) Dat dropbacken doe ik al een jaar met hulp. Ik vind het nog steeds belachelijk zwaar, maar ik huil niet meer, iets wat daar opgeslagen lag mocht er eindelijk uit en ik kende mezelf weer een beetje beter.

Jill is naast fervent yoga-beoefenaar een ex-neurowetenschapper die het roer heeft omgegooid om ‘schrijver te worden’. Ze werkt aan een roman en om zich wat meer op te warmen in het schrijven en haar persoonlijke yoga-ervaringen te delen, verschijnen er vanaf nu blogs van haar hand op de website van Yogapoint Nijmegen.

Deze blog is niet bedoeld om in ingewikkelde Sanskriet termen uit te leggen wat yoga is – daar is voldoende over geschreven maar als een persoonlijk en hopelijk toegankelijk verslag, voor newbies, voor ervaren yogi’s, voor iedereen met een interesse in (het beoefenen van) yoga.


Yogalessen voor iedereen

Ben je op zoek naar goede, maar betaalbare yogalessen? Kom dan naar Yogapoint in Nijmegen Centrum en Nijmegen Vasim!

Onze missie is om yoga toegankelijk maken voor iedereen.

Onbeperkt Yoga Membership Voordelen

✔ Onbeperkt toegang tot alle lessen van alle Yogapoint studios in Nederland
✔ Gratis toegang tot meer dan 1200 online lessen van Yogapoint Online
✔ 10% korting op geselecteerde Yogapoint workshops & trainingen

Is Yoga helemaal nieuw voor jou?

Is Yoga helemaal nieuw voor jou?

Of je nou beginner bent of al meer gevorderd, bij Yogapoint ben je welkom, precies zoals je bent.

Wil je graag weten hoe je kunt beginnen met Yoga? We helpen je graag op weg!

Blijf op de hoogte en ontvang een gratis yogales naar keuze

Schrijf je hier in en ontvang een gratis yogales naar keuze. Met onze nieuwsbrief ontvang je als eerste updates over speciale aanbiedingen, nieuwe evenementen, workshops en yoga inspiratie. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.

* verplicht

Heb je verder nog vragen?

Bekijk onze FAQ of neem gerust contact met ons op.

We zijn hier om je te helpen en kijken ernaar uit om je binnenkort bij Yogapoint Nijmegen te zien. 

Yogapoint Nijmegen – Centrum
Van Welderenstraat 29
6511 LP Nijmegen

info@yogapoint.nl
+31 6 24343469
yogapoint.nl