Zwangerschapsyoga in Nijmegen

Yoga tijdens de zwangerschap: welke lessen zijn veilig?

Zwangerschap is een bijzondere en mooie fase in het leven van elke vrouw. Bij Yogapoint begrijpen we dat deze periode gepaard gaat met unieke uitdagingen en veranderingen in het lichaam.

Hoewel we ook specifieke zwangerschapsyogalessen aanbieden, willen we graag onderstrepen dat sommige van onze reguliere yogalessen zoals Yin Yoga, Hatha Yoga en Restorative Yoga geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

Onthoud dat elke zwangerschap uniek is, dus het is essentieel om te luisteren naar je eigen lichaam en eventuele aanpassingen te maken die nodig zijn om comfort en veiligheid te waarborgen.

Zwangerschapsyoga Nijmegen

Belangrijke yogatips voor tijdens de zwangerschap

Hier zijn enkele belangrijke tips voor het beoefenen van Yoga tijdens de zwangerschap:

1. Geen Yoga in eerste trimester

Het eerste trimester van de zwangerschap is een delicate fase waarin het lichaam van de moeder zich aanpast aan de groeiende foetus. Om deze reden wordt meestal geadviseerd om voorzichtig te zijn met intensieve fysieke activiteiten, waaronder yoga, tijdens deze periode. Na het eerste trimester kan je overwegen om yoga onder begeleiding van een ervaren docent te hervatten.

2. Raadpleeg je verloskundige of arts

Voordat je begint met yoga of een ander soort lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap, is het essentieel om met je zorgverlener te praten. Ze kunnen je persoonlijke richtlijnen geven op basis van je gezondheid, eventuele complicaties en het verloop van je zwangerschap.

3. Pas je houdingen aan

Pas de yogahoudingen aan aan je groeiende buik en de veranderingen in je lichaam. Verbreed je benen in staande houdingen om stabiliteit te behouden, gebruik kussens of bolster voor ondersteuning, en vermijd buikcompressie of diepe twists. Blijf in comfortabele bereiken en vermijd extreme strekkingen.

4. Vermijd overmatige strekking:

Tijdens de zwangerschap zijn je gewrichten en ligamenten losser als gevolg van hormonale veranderingen. Wees voorzichtig met diepe en intense stretches om overbelasting en blessures te voorkomen. Richt je op zachte en milde strekkingen die comfortabel aanvoelen.

5. Wees voorzichtig bij achteroverbuigingen en liggende houdingen

Vanwege de druk op de buik en het veranderde evenwicht, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met achteroverbuigingen en liggende houdingen. Verklein de intensiteit van de buiging en gebruik kussens of bolster om ondersteuning te bieden bij het liggen op je zij.

6. Focus op ademhaling

Ademhalingstechnieken zijn waardevol tijdens de zwangerschap en bevalling. Oefen diepe, rustige ademhaling om te ontspannen en de zuurstoftoevoer naar jezelf en je baby te vergroten. Leer technieken zoals buikademhaling en langzame ademhaling om te gebruiken tijdens de bevalling.

7. Luister naar je lichaam

Zwangerschap is een tijd van verandering en elke vrouw ervaart het anders. Luister goed naar je lichaam en pas de houdingen aan of neem rust wanneer dat nodig is. Forceer niets en respecteer je grenzen.

Wat zijn de voordelen van Yoga tijdens de Zwangerschap

Yoga biedt talrijke voordelen die zowel je fysieke als mentale welzijn ten goede komen tijdens de zwangerschap. Door regelmatig Yoga te beoefenen, kun je de volgende voordelen ervaren:

1. Lichamelijke kracht en flexibiliteit

Yoga helpt bij het opbouwen van spierkracht en het verbeteren van de flexibiliteit, wat vooral belangrijk is tijdens de zwangerschap. Sterke spieren kunnen de rugpijn verminderen die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen, terwijl een goede flexibiliteit kan helpen bij het verlichten van spanning en het vergemakkelijken van de beweging in het lichaam.

2. Bevordering van ontspanning en stressvermindering

Zwangerschap kan soms gepaard gaan met stress, angst en slapeloosheid. Yoga biedt technieken zoals diepe ademhaling, meditatie en ontspanningsoefeningen die kunnen helpen om de geest tot rust te brengen en stress te verminderen. Het beoefenen van yoga kan je helpen om beter te ontspannen, beter te slapen en een gevoel van kalmte te ervaren tijdens deze emotioneel en fysiek uitdagende periode.

3. Voorbereiding op de bevalling

Yoga kan je voorbereiden op de bevalling door middel van ademhalingstechnieken en bekkenbodemtraining. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om tijdens de bevalling te ontspannen en je concentratie te behouden. Bekkenbodemtraining kan de spieren versterken die betrokken zijn bij de geboorte en het herstel na de bevalling vergemakkelijken.

4. Verbeterde bloedcirculatie

Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan bloedcirculatie in het lichaam, zowel voor de moeder als voor de baby. Yoga stimuleert de bloedcirculatie en helpt bij het verlichten van zwellingen in handen, voeten en benen. De diverse houdingen en bewegingen in yoga bevorderen een gezonde doorbloeding en kunnen helpen bij het verminderen van spataderen en vochtophopingen.

5. Verbeterde houding en lichaamsbewustzijn

Tijdens de zwangerschap kan je lichaamshouding veranderen als gevolg van het extra gewicht dat je draagt en de verschuiving van je zwaartepunt. Yoga kan je helpen bij het bewust worden van je houding en het versterken van de spieren die nodig zijn om een goede lichaamshouding te behouden. Door het beoefenen van yoga word je je meer bewust van je lichaam en leer je hoe je je houding kunt verbeteren, wat kan bijdragen aan het verminderen van rug-, nek- en schouderklachten die vaak voorkomen tijdens de zwangerschap.

6 weekse Cursus Zwangerschapsyoga

Binnenkort bij Yogapoint Nijmegen: 6 weekse cursus zwangerschapsyoga!

Word een zwangerschapsyogapro met onze doula-vrienden bij YogaPoint Nijmegen. Leer de magie van ontspanning, voorbereiding en ondersteuning tijdens je zwangerschap. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en sluit je aan bij onze 6-weekse zwangerschapsyoga met een flinke dosis doula-liefde!
Wat gebeurt er eigenlijk tijdens de grote dag? Onze doula is als een encyclopedie van geboortekennis en ze gaat je alles vertellen wat je moet weten. Het is als een backstagepas voor de babyshow!


6 Wekelijkse VIP-behandeling:
Heb je vragen over babydingen? Onze superervaren doula staat elke week voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je wanneer nodig een dikke (virtuele) knuffel te geven terwijl je je voorbereidt op je babyavontuur.

Adem in, Adem uit:
Okay, dus er is een speciale ademhalingstruc die je gaat helpen om rustig te blijven als een komkommer tijdens de zwangerschap en de bevalling. Onze doula gaat je deze magische ademtrucs leren, zodat je zen kunt blijven, zelfs als de baby alle kanten op danst.

Bevallings-101:
Wat gebeurt er eigenlijk tijdens de grote dag? Onze doula is als een encyclopedie van geboortekennis en ze gaat je alles vertellen wat je moet weten. Het is als een backstagepas voor de babyshow!

Chillmodus: Aan:
Stel je voor dat je in een bubbelbad van ontspanning drijft. Onze doula leert je coole tips om te ontspannen en stress te verminderen terwijl jij je voorbereid op de geboorte van je baby.

Toekomstige Jij Begrijpen:
Hoe ziet het leven eruit na de baby? Onze doula geeft je een glimp van de toekomst en laat je zien hoe je jezelf kunt ondersteunen terwijl je de nieuwste ouder in je buurt wordt.

Eén-op-één Koffietijd:
Soms wil je gewoon persoonlijke advies over je zwangerschapstoestand. Onze doula biedt één-op-één momenten, zodat je al je vragen kunt stellen en zij kan je superhulp geven.

Samen zijn we Sterk:
Partners, jullie zijn ook welkom! Onze doula betrekt partners en laat ze zien hoe ze een rockstar kunnen zijn tijdens de zwangerschap en de bevalling. Samen gaan we dit doen!

Plan je Debuut:
Maak een geboorteplan dat helemaal bij jou past. Onze doula staat aan je zijde om je te helpen bij het maken van jouw ultieme geboortescenario.


Blog & Nieuws

Early Bird tickets: 13 Oktober – Mini Yoga Retraite in Nijmegen

27 Augustus 2023 – Geniet van een avond met Yoga, ademwerk, meditatie, een vegetarisch Indiaas diner en een dansfeest met dj MERU.

Septemberkorting: tot 25% korting op Onbeperkt Yoga

1 September 2023 – Heel September bieden we onze memberships aan voor een zachte prijs. 

Ashtanga Mysore

Nieuw! Mysore (Yoga Morning School) Toegangskaart voor Yogapoint Members

31 Augustus 2023 – Krijg onbeperkt toegang tot de Mysore lessen van Yoga Morning School.

Meer blog & nieuws >

Onbeperkt Yoga voor 14 euro

Speciale aanbieding voor nieuwe leden

Ontdek onze yogalessen, de docenten en de studio en geniet onbeperkt van de voordelen van Yoga


  • Onbeperkt toegang tot alle yogalessen
  • Geldig voor twee weken na aankoop
  • Voor slechts 14 euro
  • Alleen voor nieuwe leden

*Het product loopt automatisch af, je zit dus nergens aan vast. Na afloop van je introductieperiode ontvang je een aantrekkelijk vervolg aanbod!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Yogapoint Nijmegen en ontvang tijdelijk een GRATIS yogales!

Ontvang als eerste updates over speciale aanbiedingen, nieuwe evenementen, workshops en andere community activiteiten.

* verplicht

Heb je verder nog vragen?

Bekijk onze FAQ of neem gerust contact met ons op.

We zijn hier om je te helpen en kijken ernaar uit om je binnenkort bij Yogapoint Nijmegen te zien. 

Yogapoint Nijmegen 
Van Welderenstraat 29
6511 LP Nijmegen

info@yogapoint.nl
+31 6 24343469
yogapoint.nl